We zijn het er allemaal over eens dat een goede nachtrust een van de beste manieren is om ervoor te zorgen dat we het meeste uit onze wakkere momenten halen. Helaas is dit voor veel mensen niet zo eenvoudig als het klinkt. Als u een van de gelukkigen bent die nog nooit last heeft gehad van slaapgebrek, weet u waarschijnlijk niet hoe uw leven zo negatief kan worden beïnvloed door deze aandoening. Het feit is dat de toestand die wordt veroorzaakt door onvoldoende kwaliteit of kwantiteit van slaap, kan betekenen dat zelfs de eenvoudigste taken overweldigend worden.
Hoeveel slaap heb ik nodig?
De hoeveelheid slaap die elk individu nodig heeft, hangt af van een aantal factoren, maar gemiddeld wordt ongeveer 7-9 uur slaap per nacht aanbevolen. In veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan, dus het is van vitaal belang dat als je slaapt, het van goede kwaliteit is. Baby’s slapen vaak meer dan dat ze wakker zijn (helaas niet altijd ‘s nachts). Als je ooit met een tiener hebt samengewoond, herken je het geluid van een half slapende, verwarde mens die halverwege de dag beneden verschijnt. En naarmate we ouder worden, veranderen onze slaappatronen weer. Slaap is de tijd waarin onze hersenen en ons lichaam de vitale rust krijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Gebrek aan slaap draagt daarom bij aan een verminderde ontwikkeling en een aantal andere symptomen.
Wat zijn de bijwerkingen van slaaptekort?
Hypertensie – slaap helpt ons lichaam hormonen te reguleren die stress kunnen veroorzaken. Gebrek aan slaap kan het begin van stress en angst vergroten.
Hartaanval / beroerte – De bloedsomloop kan worden beïnvloed als de hersenen worden verstoord door slaapgebrek, wat leidt tot ontstekingen in de bloedsomloop, met een verhoogd risico op bloedstolsels tot gevolg.
Gewichtstoename – Gebrek aan slaap verhoogt cortisol, het stresshormoon, dat op zijn beurt angst, stress en veranderingen in de stofwisseling kan veroorzaken.
suikerziekte – Slecht slapen kan de manier waarop het lichaam glucose verwerkt, wat essentieel is voor de insulineproductie, verstoren.
Hersenen Mist – Vermoeidheid, opvliegendheid, prikkelbaarheid en het onvermogen om zich te concentreren, komen allemaal voort uit een gebrek aan slaap. En niet alleen jij merkt deze veranderingen, ook de mensen om je heen zien ze!
Wat veroorzaakt slaaptekort?
Een aantal dingen kunnen bijdragen aan slaaptekort, waaronder uw levensstijl. Werk, gezin, relaties, zelfs te veel betrokken raken bij de nieuwste Netflix-special, kunnen allemaal leiden tot een verstoring van uw broodnodige gesloten oog.
Medische aandoeningen (bijv. slaapapneu), ziekte, angst en stress kunnen ook een negatieve invloed hebben op uw vermogen om gezond te slapen.
Je omgeving speelt ook een rol in hoe je slaapt. Oncomfortabel zijn, of het nu te warm of te koud is, of gewoon een ondermaats bed of matras hebben, zullen allemaal een goede nachtrust bemoeilijken.
Hoe zorg je voor een goede nachtrust
Houd regelmatige slaapuren aan – uw lichaam houdt van routine, en een regelmatig slaap-waakschema zal u ten goede komen
Rustige omgeving – Of het nu gaat om licht, temperatuur of geluid, iedereen heeft zo zijn eigen idee van wat een rustige omgeving is.
Blijf actief – Door een actieve levensstijl aan te houden, haalt u het meeste uit uw slaaptijd. De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging zijn bekend, en je slaapt zeker beter als je de hele dag door meer beweegt.
Comfort is de sleutel – zorg voor een comfortabel bed, een ondersteunend matras en kwaliteitsbeddengoed. Het is belangrijk om wat tijd door te brengen het kiezen van een matras die is aangepast aan uw comforteisen zodat je met gemak wegzakt in een diepe slaap.
De voordelen van genoeg slaap krijgen op regelmatige basis lijkt in eerste instantie misschien niet veel, maar het cumulatieve effect van voldoende rust en herstel zal zich in je dagelijks leven manifesteren voordat je het weet.